Deze pot werd gebruikt om vers fruit in rum te zetten.
Ik heb een receptje van Google geplukt voor de liefhebbers.
Rumtopf is een zeer grote glazen of stenen pot, waar men al naar gelang het (zomer-)seizoen vordert verschillende vruchten onder rum en suiker inlegt. Zorg dat de alcohol wel sterk genoeg is anders beschimmelt de hele boel en moet je het weggooien. Gebruik in ieder geval gaaf , rijp maar niet overrijp stevig fruit en rum van 54 procent. Zodat de kans op schimmelvorming afneemt.
Bereiding:
Begin de Topf met aardbeien, die in de periode eind mei-juni goed en niet duur zijn. Later in het seizoen komen daar abrikozen, perziken, kersen (liefst morellen), en (wilde) frambozen bij. Verse ananas kan ook . Appels, peren, meloenen, kiwi en banaan zijn niet geschikt.
Haal de kroontjes van de aardbeien, doe ze in de schone pot en doe er anderhalf pond suiker bij. Giet er zoveel rum op dat de aardbeien onder staan, als ze komen bovendrijven leg je er een schoon schoteltje op. Sluit de pot af. Vul in de loop van het seizoen aan met ander fruit, nu met iets minder suiker: verhouding 2 fruit op 1 suiker. Laat de pitten in de kersen, halveer abrikozen en snijd perziken in kwarten. Vul telkens aan met de rum tot het onder staat. Laat de volle pot minstens twee maanden trekken.
Wat denk je ervan op je ijs. mmmmmmmmmmmmmm
Bron: 'De Volkskeuken ' - Sylvia Witteman
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
3 opmerkingen:
hartstikke leuk zo'n rumtopf!!! En deze ziet er ook nog heel leuk uit.
Ik ben echter op zoek naar heel iets anders en misschien heb jij dat wel. Kun jij mij helpen aan een deurklopper? Ik denk dat je wel weet wat ik bedoel. Zo'n gietijzeren klopper voor op de voordeur in de vorm van diverse afbeeldingen. Ik zou het liefst iets met een dier willen.
En ik zoek er ook nog eentje voor m'n moeder.
Ik hoor het graag van je.
Groetjes, Patricia.
Niet te veel rum erin doen hoor!!!
ik ben op zoek naar zulke potten weet je waar ik die kan kopen
gr astrid
Een reactie posten